Clafoutis /klafuti/ je lagana ljetna poslastica francuskog podrijetla, točnije potječe iz provincije Limousin. Iako izgleda kao kolač, ne bih ga tako nazvala, više podsjeća na zapečenu kremu ili puding.
U originalu, pravi se s trešnjama, i to neočišćenima jer mu upravo koštice navodno daju posebnu aromu, ili u jesen sa šljivama. Kako su mi trešnje još preskupe, a šljiva nema, odlučila sam se za višnje iz maminog vrta. Inače su mi prekisele i nikad ih ne jedem same, ali volim kako besprijekorno surađuju s kolačima i kremama :)
* tad je još bilo ljeto.. why don't you come back, please,hurry! *
Ni ovaj recept se ne razlikuje puno od svih koje sam dosad podijelila s vama /klik/ - smiksate ga za par minuta, a zatim stavite u pećnicu na skoro sat vremena i za to vrijeme se zavalite u hlad i uživate u dobrom štivu i koktelčiću :)
Sastojci:
170 ml mlijeka
5 dag maslaca + malo za pleh
7 dag glatkog brašna
7 dag šećera u prahu
vanilin šećer
3 jaja
60 dag višanja
Priprema:
Upalite pećnicu na 180 C.
Premažite pleh maslacem i rasporedite višnje.
Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac.
U drugoj zdjeli promiješajte brašno, šećer i vanilin šećer. Dodajte jedno po jedno jaje polako miješajući prije svakog, a zatim dodajte i mlijeko te sve dobro izmiješajte. Smjesa će biti dosta rijetka, poput one za palačinke, ali neka vas to ne brine.
Prelijte ju preko višanja i stavite peći na cca 40 minuta.
Pečeni clafoutis pospite šećerom u prahu (po želji) i jedite mlak.
Kako vam se sviđa?
S kojim biste ga vi voćem najradije isprobali?
Mila
Mmmmmm... zašto ja ovo sada čitam?! Odmah mi je došla želja da idem nešto jesti... Probat' ću ga napraviti!
OdgovoriIzbrišiSorry, tad sam ga imala vremena objaviti :D Super, javi dojmove!
IzbrišiBaš deluje fino :) Nema veze što nisu ni trešnje ni šljive, ono što je dobro kod takvih recepata je da može skoro bilo šta da se doda. I meni su višnje prekisele i uvek ih jedem na silu ali tako u kolačima baš daju neku posebnu notu, ukus bude nekako kiselkast i osvežavajući. Sigurna sam da je i ovo preukusno :)
OdgovoriIzbrišiI je fino i lagano, ma za ljeto dušu dalo! :) Nadam se da je kod tebe ljepše, ovdje je danas prava jesen..
IzbrišiJednostavna priprma, izgleda ukusno, a sve sa višnjama volim :-D
OdgovoriIzbrišiUpravo tako :)) Nemam ja živaca za držanje miksera pola sata i kojekakve biskvite i kore, pogotovo kad mi i mozak prokuha ljeti, zato sam uvijek u potrazi za ovako jednostavnim i finim desertima, bez kojih opet ne mogu zamisliti dan :)
Izbrišiauuuu, ovo je tako primamljivo i jednostavno! pisem recept odmah :D
OdgovoriIzbrišisorry što odgovaram sebi ali da se nadovezem na komentar: ispekla, slikala, podjelila na stranici, odličan je, radim ga i večeras :)
IzbrišiTaman sam ti htjela napisat ma kakva olovka i papir, pravac kuhinja haha i onda ugledam sliku na fejsu i ovaj komentar, pa da ti se zahvalim još jednom na sheranju, baš mi je drago! :))
IzbrišiE tvoji recepti su ko stvoreni za mene - sve je ful fino, a prejednostavno za napraviti! :) Ovo mi djeluje predobro i definitivno bi ga jela s višnjama jer ih obožavam :) I da, brate mili, trešnje su nenormalno skupe :/
OdgovoriIzbrišiBome da, a u brdu su već sve pozobane, a susjedi su se opametili pa su ogradili voćnjake, sram ih bilo! :D Ali nije ni ovo loše uopće, čak mislim da je bolji u kombinaciji s višnjama.. uglavnom, moram isprobati i original pa ću se apdejtat :D
IzbrišiOsim jedne krasne (i preskupe) torte od tri vrste čokolade i jedne od jagoda i limuna koje su izuzetak te se stvarno isplati žrtvovati poslijepodne provedeno u kuhinji, moja je teorija da su među najboljima oni (često) najjednostavniji kolači!
OdgovoriIzbrišiOvo izgleda predobro i višnje/trešnje (hello, 25-30kn kg) mi čak idu bolje nego šljive... možda zato jer nisam toliko luda za šljivama! :)
U svakom slučaju, pravim! :)
Možda misliš na čokoladnu fantaziju? Pravila sam ju jučer sestri za rođendan ;) I to su jedini dani u godini, rođendani i sl., kad ću napraviti tako nešto, inače nisam ljubitelj puno kora, filova i ostalih kerefeka, najdraže nam je svima a pogotovo ljeti kad napravim najobičniji biskvit i u njega ubacim višnje ili kakvo drugo voće i eventualno puding ili šlag. Najviše sam komplimenata dobila upravo za takve najjednostavnije kolače i puknu za čas, dok se ovi ostali samo vuku po fridžu danima i na kraju ga pola bacim jer se osuši.
IzbrišiJa sam opet luda za šljivama, onim ogromnim ljubičastim, samo ne znam koliko će mi se dati rezuckati ih :D
E da, jesi to pekla u onom velikom protvanu iz pečnice ili kojem? Koje su dimenzije otprilike... Da mi ne bude debelo :) ?
OdgovoriIzbrišiE to sam zaboravila napisati, editirat ću, hvala ti! ;) U biti ide u okrugli, ali kako ga nemam ovdje, pekla sam u malom, otprilike 31 x 23 cm.
IzbrišiJavi kako vam se svidio, a primam i slikice :)
Super... ti mali su mi najdrazi... hvala :* :)
IzbrišiSuper izgleda, a vjerujem i da je bio vrlo ukusan. :)
OdgovoriIzbrišiJe, jedva sam sačuvala ovaj jedan komadić za slikanje :))
IzbrišiKradem ti ovaj recept i to podhitno:-)
OdgovoriIzbrišiSamo daj, i ja sam ga ukrala! Ali pod uvjetom da javiš dojmove :D
IzbrišiZvuči i deluje veoma jednostavno i ukusno. Pitam se kako bi izgledao sa pijanim višnjama.
OdgovoriIzbrišiJako je ukusno i brzo gotovo, bar ovo mućkanje sastojaka, a i pečenje se nekako preživi. Hmm nisam ih baš ljubitelj pa nisam probavala, ali ako ti budeš svakako javi dojmove. Možda se onda i ja okuražim ;)
Izbriši