Nakon što me je sinoć posjetila stara dobra
- Maye su čokoladu koristile kao sredstvo plaćanja; za 10 plodova kakaovca mogli ste kupiti zeca, a za 100 - roba
- prvu 'pravu' čokoladu napravio je 1847. g. Joseph Fry
- više od dvije trećine kakaovca uzgaja se u Africi; najviše u Obali Bjelokosti - 37%, i to na malim obiteljskim farmama
- svako stablo daje u prosjeku 2500 zrna; oko 400 ih je potrebno za pola kg čokolade
- najviše čokolade, više od 800 tona godišnje, proda se na aerodromu u Bruxellesu
- bijela čokolada tehnički nije čokolada. Zašto? Pročitajte više o tome ovdje
- čokolada sadrži više od 600 tvari koje određuju njezin okusni profil i zaslužne su za našu percepciju okusa i arome. Za usporedbu, crno vino ih ima 200-ak
- svaka čokolada sadrži i malo kofeina, otprilike 10 mg; tamne čokolade sadrže više kofeina nego recimo limenka Coca-cole
- teobromin, sastojak čokolade koji ju čini otrovnom za pse, također može ubiti i čovjeka. Doduše, za smrtonosnu dozu trebali biste pojesti 1900 minijaturnih mliječnih čokoladica
- alergije na čokoladu su iznimno rijetke (to je sjajno znati, zar ne?;)
- istraživanje provedeno 2004. u Londonu pokazalo je da bi oko 70% ljudi otkrilo svoj pin/lozinku u zamjenu za kockicu čokolade (čuj, kriza ne pita..)
- kažu i da je osjećaj topljenja čokolade na jeziku bolji od strastvenog poljupca
- ljudi koji se osjećaju depresivno jedu oko 55% više čokolade od ostalih
- krv u Psycho-u ustvari je Bosco čokoladni sirup; ta se scena čak snimala 7 dana! (nekužimmajkemi)
- Ruth Wakefield, žena koja je izmislila chocolate chip cookiese prodala je ideju Nestle-u. Ali ne za lovu, nego za doživotne zalihe čokolade!
- žene duplo više žude za čokoladom, pogotovo u vrijeme menstruacije
- najskuplja čokolada na svijetu je Madelaine. Ovaj mališan teži 10 grama, a napravljen je od čokolade sa 70 % kakaa, stopljene s kremastim ganacheom koji sadrži ulje tartufa. U njega se stavlja tamni tartuf i potom pospe kakao prahom. Može biti vaš za samo $250, i to samo ako ga naručite nekoliko dana ranije. Nemojte da poslije bude da vas nisam upozorila!
A ako mislite da jedete previše čokolade, možda pokušavate dovesti tijelo u red prije ljetovanja, dajte da vas malo utješim i kažem da je čokolada jako dobra jer:
- regulira krvni tlak i smanjuje vjerojatnost od srčanog udara
- poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje krvnih ugrušaka
- drži naše krvne stanice na životu
- obiluje antioksidansima
- sadrži kalij, bakar, magnezij, željezo. Čitaj = sve što nam treba! Vidite da razloga za grižnju savjesti uopće - nema!
I za kraj, mali test. Ako se prepoznajete barem u nekima od ovih čoko-pravila, čestitam - vi ste čokoholičar! Welcome to the club!
Za obavijesti o indikacijama, mjerema opreza i nuspojavama nakon čitanja ovog posta upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Pišite mi, koja vam je najdraža čokolada?
p.s. jeste li se već uključili u darivanje? Što čekate? ;)
Mila
Odličan post, za pola toga nisam pojma imala. Najbolja mi je ona za 250 $ :D
OdgovoriIzbrišiNemoj bit škrtica, kad ti stigne javi i eto me! :D
Izbrišikako slatki (logično) post <3
OdgovoriIzbrišiovo mi je zanimljivo da je se najviše proda na tom aerodromu, zašto baš na tom haha logičniji bi mi bio Frankfurt :D
za bijelu čokoladu me svi isto ispravljaju da to nije bijela čokolada, a kako da ju zovem- samo bijela? hahah
sada si me utiješila svim pozitivnim utjecajima čokolade na tijelo, jer ja je dosta pojedem :D puno više nego moj dečko recimo, i eto dokaza da mi žene više žudimo za njom,,
problem je što je uvijek žvačem, da ju rastopim u ustima, mislim da bi je se više zasitila, i ne bi imala potrebu za još :D
Hvala ti <3
IzbrišiDa, Frankfurt je najprometnija, ali kažu da je Belgija zemlja s najboljim pivom i čokoladom na svijetu :D
E sad si me uhvatila s ovom bijelom. Ne znam, meni je fina, a dokle god je tako, svejedno kako se zove, može i bijeli vrag hehe
Što to znači zasititi se čokolade? Kako to izgleda? :D
Tko bi joj mogao odoljeti..u prosjeku pojeden jednu dnevno..braco, seka, riza, kokos...nece kras bankrotirat dok sam ziva.
OdgovoriIzbrišiDa, hutovo blato je u hercegovini, oko deset km od metkovica.
Jao otkad nisam jela seka&braco, čokolada mog djetinjstva :))
IzbrišiHvala ti, skužila sam po onom putokazu na jednoj od slika. Jako lijepo izgleda.
ehhh da :D čudo koliko tako nešto malo i slatko može podignuti raspoloženje :D
OdgovoriIzbrišiI to uvijek, bez greške :D
IzbrišiNećeš vjerovati, ali ja uopće nisam ljubitelj čokolade haha Doslovno može stajati pokraj mene i ja je neću ni pogledati, više sam fan svega slanog :D Ali ako me (iznimno rijetko) ulovi želja, onda isključivo kupujem tamnu čokoladu, sve drugo mi je preslatko i nezanimljivo haha Čudak, jel da? :P
OdgovoriIzbrišiMama, jesi to ti? :D
IzbrišiMislim, ne znam što bih ti rekla. Ostavila si me bez teksta, a nije to baš jednostavno :D
Stvarno odličan post :)
OdgovoriIzbrišiznala sam većinu ovih činjenica o čoksi, hihi morala sam svašta pročitat da opravdam svakodnevno jedenje većih količina, skrivajući to iza tog kako je dobra za zdravlje :D
ima samo jedna jako tužna stvar, nedavno gledala na nat geu, nitko od ovih malih obiteljskih proizvodjača niti zna što se proizvodi od kakaovca niti su ikad probali čokoladu, bilo je tako čudno vidjeti im lica kad im je reporter dao da prvi put probaju čokoladu :)
ps imam maniju skupljanja omota od čoksi skupilo ih se sad već dosta :P
btw koja ti je najdraža? preporuči mi nešto dobro :) samo da nije bijela to ne jedem niti priznajem kao čokoladu :)
Strašno, ne volim ni razmišljati o tome kako ti ljudi u Africi (većinom) žive..
IzbrišiJa sam uvijek vjerna noissetici, Kandit rum pločicama i u zadnje vrijeme mi je super nova Dorina I'm nuts. I Schogetten su mi odlične sve do jedne, ovaj su tjedan opet u akciji u Kauflandu pa sam si obnovila zalihe :D
I ja sam jedno vrijeme skupljala omote! I male šećere, i konzerve od pića, i svašta nešto, pa sam u naletu pms-a i spremanja sve pobacala. Sad mi je malo krivo haha
Hvala ti na komplimentu :)
Odlican post, uzivala sam citajuci :)
OdgovoriIzbrišihttp://www.adelaacanski.com/
Hvala ti Adela, drago mi je to čuti :)
Izbriši