ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

Speculaas

ponedjeljak, 21. prosinca 2015.
Neki ih nazivaju medenjaci, neki paprenjaci, neki gingerbread cookies, neki speculaas.. Ustvari, i ne znam ima li kakve razlike, vjerojatno da, ali znam da one kupovne Speculaas obožavam! Kad sam kekse rađene po ovom receptu prošle godine u ovo doba po prvi puta probala kod kolegice, ostala sam oduševljena, jer bili su još i bolji od Koestlinovih! Zato sam ju zamolila da mi maila recept da se i ja ove godine okušam u izradi, iako s tijestom i nisam baš na Ti i donedavno sam bježala od bilo kakvog tijesta kao vrag od tamjana. Onda znate koliko su mi se svidjeli ;) Kupila sam kalupe za gingermen i nisam mogla odoljeti pa kud' puklo!
Ne znam otkud je skinula recept pa se unaprijed ispričavam što neću potpisati autora, ali ako se kojim slučajem pronađe neka javi pa ćemo i to ispraviti ;)


Sastojci:

30 dkg brašna (pola glatko, pola integralno)
10 dkg maslaca
2 žlice meda
1 jaje
5 žlica šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
pola vrećice praška za pecivo
1 žličica cimeta
1 žlica čokolade u prahu
naribana korica limuna
1 žlica začina za medenjake *
kalupi za kekse
po želji: bademi u listićima / šećer u prahu za posipanje

* mješavinu možete kupiti u Harissa spice store-u ovdje, 50 g košta cca 16 kn, ili ako želite napraviti sami po ovom receptu - klik


Priprema:

Pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, sol, šećer, vanilin šećer, čokoladu u prahu i sve začine, a zatim suhoj smjesi dodajte malo omekšali maslac (u listićima, nikako ga nemojte topiti), med i naribanu koricu limuna ili naranče, ako vam je draže.
Istrljajte dlanovima u mrvičastu smjesu. Neka bude ravnomjerna, bez većih i manjih grudica.
Dodajte jaje i sve dobro sjedinite u kompaktnu glatku smjesu, koja se više ne lijepi za dlanove. Po potrebi dodajte još malo brašna ako vam je prerijetka, a meni je bila, ili vode.

Zamotajte tijesto u plastičnu foliju ili vrećicu i ostavite ga da odstoji u hladnjaku 3-4 sata ili preko noći.

Nakon što ste ga izvadili iz hladnjaka, tijesto ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi pola sata da malo omekša.

Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 0,5 cm.
Kalupe prije svake upotrebe uronite u brašno, otresite i utisnite u tijesto praveći oblike po želji. Slažite ih na plitki lim od pećnice pokriven papirom za pečenje. Između keksića ostavite malo razmaka kako se ne bi slijepili pri pečenju.

Pecite na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici 10ak minuta, ovisno o debljini keksa.
Nemojte ih predugo peći, čak i ako vam se čine nedovoljno pečeni jer se vani pri sušenju stvrdnu u predivno prhko tijesto.

Ukrasite ih bojama (ja sam koristila Šećerno pismo u tubicama u 4 boje od dr. Oetkera, cca 20 kn),  i pospremite ih u limenu kutiju.



S tubicama boja se tek trebam sprijateljiti, ali budući da sam ih radila po prvi puta, bez lažne skromnosti, zadovoljna sam kako su ispali. Bez obzira što su neki nažalost ostali invalidi, ali što je najvažnije, jako su ukusni i tope se u ustima, a kako su tek aromatični! Cijeli stan mi već danima još otkako su se pekli miriše po cimetu i medenjacima! A kako su tek zarazni uz jabuka-cimet čaj (da, da, čak i ja #antičajteam ga volim u ovoj kombinaciji) ili toplo mlijeko, to vam ne moram ni pričati :)

Bilo bi još bolje da sam pronašla veću limenu kutiju s božićnim motivom u kojoj bih ih mogla čuvati, ali nakon što sam prešla cijeli grad uzduž i poprijeko ostala sam praznih ruku pa sam se morala snaći s ovom malom koju imam od prije od nekog parfema, a "roditelje" čuvam u dobro zatvorenoj kartonskoj kutiji. Gdje su nestali oni fini danski keksići u okruglim kutijama, gdje?


Kako se vama sviđaju? Jeste li već napravili kolače za Božić?

21 komentar:

  1. Ovo je PRESLATKO! Ama, preslatko ponoviti cu. Ja ne slavim nikakve praznike (osim rodendana :P), ali moram priznati da su mi ove tradicije prekrasne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga moja, od srca!<3 E vidiš, a ja sam prestala slavit rođendane.. nema nigdje više toliko svjećica za kupiti :D

      Izbriši
  2. Jako mi se sviđaju i mame me haha. Na žalost ove godine zbog faksa opće neću sudjelovati u pečenju kolača kod kuće :/ ali mogla bi mami proslijediti recept ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! :* Nadam se da si već na putu kući i želim ti da provedeš lijep i čaroban Božić sa svojom obitelji :)
      p.s. Ako ih mama isproba, bar javi dojmove :D

      Izbriši
  3. Lijepo su ti ispali, stvarno! Limene kutije pogledaj u Kik-u, bilo ih je svakakvih. Ja ću ove godine malo stati sa slatkim, odlučila sam se za par vrsta i to je to :)
    Veliki pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno ti hvala! U Kik-u sam našla samo one visoke, tipa kao za špagete, a ove s božićnim motivima su se vjerojatno već bile rasprodale. Ali uhvatit ću ja njih, kad tad ;)
      Ja sam radila ove i raffaello, a s mamom u duetu još 5,6 vrsta, ima nas puno pa to pukne i prije nove godine.
      Veliki pozdrav i tebi i sve najbolje! :)

      Izbriši
  4. Očarala si me ovom Božićnom temom! Super ti je post,divne slike i pozadina bloga-sve mi se svidja! :)
    Još samo da vidim da li kod nas (Srbija) ima svega od navedenog pa da pravim i ja kolačiće.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ti si mene sa ovim komplimentima, sva se crvenim :) Hvala ti puno, baš mi je drago da ti se tako sviđa :)
      Ja sam kupila začine od dr. Oetkera, vjerujem da ih ima i kod vas, ili bar nešto slično.

      Izbriši
  5. Baš su kjut :) Obožavam medenjake, nema boljih od tetinih :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tenkju :) To kažeš jer nisi probala moje :D

      Izbriši
    2. Je, onda moramo dogovoriti neku degustaciju :P

      Izbriši
  6. Ajmeee kako su samo divni :3 za prvi put stvarno fantasticno izgledaju.
    Obozavam da ih jedem, ali mislim da ne bi bas bili uspjesni kad bi ih sama pokusala napraviti. Medjutim, moram priznati da si me privukla svim ovim pohvalama na racun recepta pa su sve prilike da cu ipak nesto probati :)
    Pogledaj novi post kod mene: beautybyshoppingholicgirl.blogspot.hr

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Obožavam praviti kolače, ali tijesto i ja smo dva različita svijeta i gle, ako su meni uspjeli onda će svima, vjeruj mi :))) Nemoj zaboraviti javiti dojmove!

      Izbriši
  7. Ja sam velikiiiiii fan Speculasa i tako sam jedne godine svaki dan mazala po onu manju kutiju jedan cijeli mjesec dok mi se nisu zgadili :) Od tada ih uglavnom izbjegavam ali ovi tvoji... ma mirisu mi preko ekrana! Prava si! Blago muzu sta te ima! :*

    OdgovoriIzbriši
  8. Kad ce post ? Cekamo tee :)
    Pogledaj novo kod mene: beautybyshoppingholicgirl.blogspot.hr

    OdgovoriIzbriši
  9. Prošle godine sam s majkom radila ove keksiće jer sam našla recept i jako ih inače volim, ali na kraju je zaključak bio da je jednostavnije kupiti one Koestlinove jer skoro da nije bilo razlike u okusu i jeftinije ih je kupiti ;) al ovi kalupi čovječuljci su super, mi smo valjda 20 različitih oblika napravile, najljepši su bili u obliku zvijezde i onda otisak od dna jedne čaše pa su izgledali ko 3D zvijezde (ne znam bolje opisati xD) :D

    OdgovoriIzbriši
  10. Odmah ogladnim :( Preukusno izgledaju :D

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Chocoholic Logic © 2014