petak, 17. srpnja 2015.

Panna cotta sa čokoladom i borovnicama

petak, 17. srpnja 2015.
Petak na poslu. Ništa ti se ne da i samo čekaš da sat otkuca vrijeme koje označava početak vikenda. Da popunimo vrijeme već tradicionalno smo krenuli dilati recepte. Kolegica je taman dobila mail s nekakvom Tupperware kuharicom s hrpom brzih i finih slastica, ma kao stvorenu za mene. Koji je to stampedo nastao! Daj meni, nee prvo meni, daj da si kopiram, kao djeca! Sreća pa je Big brother bio dovoljno daleko. I dok sam ju tako listala, naletjela sam na panna cottu s čokoladom.
Čula jesam za nju, znam da poteče iz Italije (a ja obožavam njihovu kuhinju), ali nikad ju prije nisam jela jer eto nitko ju od mojih prijatelja nikada nije pravio, a po restoranima, gdje je sigurno češći stanovnik nego u kućnim izvedbama, se ne hranim osim u posebnim prigodama, a ni tad mi nije pala na pamet. Enivej, nisam znala kakvog je okusa. I čitam ja tako recept, puno sastojaka već imam kod kuće, ne peče se, fino sve to skupa zvuči.. prodano!
I tako sam u subotu ujutro kao prava domaćica otišla u dućan kupiti sve što mi je nedostajalo, odvrnula Otvoreni do daske i show program je mogao početi.


Prenosim vam recept u originalu, kojeg sam malo izmijenila, o tome u nastavku:

600 ml slatkog vrhnja (preporuča se mliječno, ali ja ga nisam mogla pronaći pa sam uzela klasično s biljnom mašćobom)
3 listića želatine (6 g)
125 g šećera
1 vanilin šećer
1 žličica ekstrakta gorkih badema

Čokoladni preljev:
150 g mliječne čokolade
25 g maslaca
150 ml slatkog vrhnja

Ukrašavanje:
12 svježih jagoda


Ekstrakt gorkog badema mi nije zvučao nimalo privlačno, ne podnosim čak ni tonik i kidam nalijevo na sam spomen ičega gorkog, pa sam umjesto toga kupila Milku Daim s bademima. Ako želite da se u panna cotti osjeti taj okus badema, nemojte me slušati i kupite ekstrakt.
A budući da su jagode u dućanu bile hm.. trule, najblaže rečeno, a ja lijena ići tražiti ih dalje, kupila sam borovnice, koje nisam jela valjda sto godina, a tako su fine i zdrave i nedavno sam čitala da bismo ih trebali jesti šaku na dan, a i bile su na akciji. Može!
Isto tako, nije mi se dalo prtljati sa želatinom u listićima pa sam uzela onu u vrećici od 10 g. U planu je bilo izmjeriti 6 g za panna cottu, a dok se ona hladi ostatak iskoristiti za trakice za čišćenje pora, ali pošto mi je vaga dobila totalni popi*ditis i bilo mi je prevruće za ikakve borbe s njom, ubacila sam sve.
I da, na kraju sam promijenila i čaše. I ništa više, časna riječ :D


Takoc, sad možemo na pripremu.

Želatinu pomiješajte sa nekoliko žlica hladne vode ili mlijeka i pustite da nabubri cca desetak minuta.

U posudu ulijte slatko vrhnje, šećer, vanilin šećer (i ekstrakt gorkih badema) pa stavite na laganu vatru i miješajte dok ne prokuha. Ostavite da vrije još 5 minuta.

Dodajte želatinu i uz miješanje ju otopite u vrhnju.

Sipajte smjesu u čaše koje ste prije toga oplahnuli hladnom vodom, ali nemojte ih napuniti do vrha. Ostavite da se ohladi, a zatim ih stavite u hladnjak na par sati kako bi se stvrdnula.

I tako moja baza ide u hladnjak, a ja izmoliti krunicu jer mi to sve djeluje tako rijetko, kao voda i mislim da se uopće neće stvrdnuti. Kako ću onda još staviti čokoladni preljev gore, pitam se?!


Preljev od čokolade:

U posudu stavite izmrvljenu čokoladu, maslac i 50 ml slatkog vrhnja i stavite u mikrovalnu da se istopi.
Miješajući dodajte ostatak vrhnja.

Prilikom posluživanja panna cottu prelijte čokoladnim preljevom i ukrasite borovnicama.

Taa-daaam! Ipak sam bila u krivu (:brišeznojsčela:) panna cotta se stisnula i bez problema sam prelila čokoladni preljev preko nje. Ali onda se pojavio novi problem. Jeej. Preljev je tekući da tekućiji ne može biti i nema šanse da borovnice stoje na njemu. I što sad? Ponovno u hladnjak dok se i on ne stvrdne, a onda tek može degustacija.
Ako se odlučite isprobati ovaj recept, predlažem da u preljev stavite 1 žlicu gustina, koji će ga instant stisnuti i panna cotta će odmah biti spremna za posluživanje. Iako nije ni ovako bila loša ;)


Panna cotta se najčešće poslužuje prevrnuta na tanjurić i prelivena sa voćnim preljevom.

Pokušala sam i to, tako da sam nakon što se baza ohladila lagano prošla tankim nožićem uz rub čaše kako bi se lakše odvojila. Možda sam trebala koristiti plastične čaše ili nekakve kalupe, jer ovako to nije ispalo najurednije pa vam nisam željela ni pokazivati. Nije da se opravdavam, ali meni panna cotta i ovako u čašama izgleda jako lijepo i elegantno. Ne moja, jer nisam uopće zadovoljna slikama, a nije da ih nisam ispucala 100 a nijedna ne valja (recite mi da nisam jedina!), nego mislim općenito :D


Hoću li ju opet praviti? Ne. Osim ako me mm lijepo zamoli, jer on je bio oduševljen :D

A ja? Možda sam imala prevelika očekivanja, ali ja sam to zamislila kao lagani i osvježavajući ljetni desert, a ustvari mi je bila dosta teška. Jednostavno nisam doživjela tu rapsodiju okusa o kojoj sam čitala na webu. Možda je ipak stvar u tome koju vrstu slatkog vrhnja koristiti? Ili u tome da ja i nisam ljubitelj slatkog vrhnja i najbolji dio su mi ipak bile borovnice. Ipak nije mi žao što sam joj dala priliku jer volim isprobavati nove stvari, pogotovo kad su ovako jednostavne za pripremu i ne peku se.
U kuharici je još puno finih recepata, razmišljam da idući put isprobam Hrskavi slatkiš, Tortice od crne čokolade ili možda Veliku bombonu. Što vam najbolje zvuči? :))

Volite li vi panna cottu?


Mila


32 komentara:

  1. Uuuu volim, volim, ali kada je dobijem gotovu serviranu. :D Ja kao i ti, najčešće nisam zadovoljna kako mi vizualno (čitaj neuredno) ispadnu slastice, a budući da sam perfekcionist..... ;) Ali evo usprkos tvom mišljenju meni su ove fotografije super i čak mi i prodaju ideju da je pokušam napraviti za vikend.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E da. Najgore je što su sve na fotiću izgledale baš dobro, a kad sam ih prebacila.. jao muko moja prijeđi na drugoga :D Ali ionako je najvažniji okus, tješim se :D Ipak, hvala ti puuuno i jedva čekam da javiš dojmove ;)

      Izbriši
  2. Meni su fotke odlicne, ali razumijem frustraciju jer i meni cesto bude tako :D
    Panna cottu volim, ali moram priznat da najcesce pripremam onu iz vrecice (ne znam jel' dolcela ili dr.Oetker) i jako mi je fina :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto koji sam ja neznalica, nisam pojma imala da postoji i instant verzija, e baš ću ju potražiti sutra :D Hvala ti, drugačije sam ja to malo zamišljala, ali šta je tu je :D

      Izbriši
  3. Ovo jako fino izgleda,moram priznati da nisam nikad probala to doma raditi,nego uvjek narucim u restoranu(sto i nije tako cesto).I budu jako ukusne!Zanima me taj hrskavi slatkis?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto vidiš, a ja sve naopako :D
      Hrskavi slatkiš baš dobro zvuči, radi se od crne čokolade i petit keksa, isto se ne peče pa bi mogao doći uskoro na red ;) Stay tuned ;)

      Izbriši
  4. Moji su par puta kupili onu iz vrećice i bila je ok, ovisno o tome koji se gore preljev stavi od voća ili tako nešto, kao i sve instant stvari potrebna je mala dorada :D Jedno vrijeme je pana cotte čak i menza slastičarni bilo i nije bila loša :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo baš sam popila kavu i jurim u trgovinu po nju jer već je pakleno vruće, jedva ih čekam usporediti :D
      To nije u redu, mi smo imali same splačine :P

      Izbriši
    2. Ja sam se šokirala kad sam ugledala pana cottu jer su svi ostali kolači brašno i margarin, rijetko koji ima ostalih sastojaka koliko treba, ali opet za koju kunu nije nit to loše, a i tv su u slastičarnu stavili hahah :D

      Izbriši
    3. Pa to je skoro pa Sheraton kod tebe! :D
      Ako što mrzim, to su onda takvi umjetni kolači, ono kad osjetiš mast na nepcu, fujfufuj! Što je najgore, ne mogu odoljeti slatkom pa se poslije kajem :D

      Izbriši
  5. I ja je volim kad je naručim negde u slastičarnici/restoranu :) Nisam je nikad probala praviti, sve pohvale tebi, izgleda kao dug proces gde je potrebno puno strpljenja. Izgleda odlično! xx Maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trebalo mi je malo duže sigurno jer sam ju prvi put pravila pa dok sam ja skontala što, gdje, kako hehe, ali u biti i nije tako komplicirana. Brzo se to skuha, a onda je jedini problem hlađenje od po par sati, ali kad pogledaš i ostali kolači su uvijek finiji i bolje se režu kad se ohlade ;)

      Izbriši
  6. It looks mouthwatering delicious. Thx for sharing. Lovely blog here btw! Would you like to follow each other on GFC? Please let me know on my blog so I can follow back. Thank you.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni isto izgleda baš lijepo ovako u čaši, ali nisam neki veliki ljubitelj, čak je ni u restoranu ne naručim već ukradem koji komadić od nekog pokraj sebe, ja sam više tip tiramisu - palačinke haha :D
    Ali brate misli, zvuči mi komplicirano za raditi i svaka ti čast što si se po ovim vrućinama išla mučiti. Jagode su i ovdje u dućanima totalno fuj, ko da ih je netko iz smeća izvadio, a cijena astronomska. Borovnice svakodnevno ubacim u frape s bananama i malinama, samo ih tako mogu jesti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Srodna dušo, e sad si me razočarala. Tiramisu? Big nooo! :D
      Ma jednostavno je, pogotovo ako se pravi klasično s bazom i voćnim preljevom odozgo. Najkompliciraniji dio mi je bio uliti bazu u čaše, a da ostanu čiste :D
      Dobro je da si našla način na koji ti pašu, jako su zdrave :)

      Izbriši
  8. Uuuu ovo mora da je ukusno! Iskreno od kako su pocele borovnice, samo njih kupujem :) Moram ovo da probam!
    <3

    http://www.adelaacanski.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Fino je bez dileme, samo ja sam očekivala da je laganije pa sam ostala pomalo razočarana. Ali vrhnje je takvo, što ćeš ;)
      Bilo bi mi drago da isprobaš i javiš kako ti se svidjelo :)

      Izbriši
  9. Ja je jako volim i kada god idem u neki restač (a istini za volju to baš i nije često, ali je ima i u nekim pizzerijama), uvijek naručim nju! Stvarno sam vjerovala da se puno lakše radi, ovo mi stvarno zvuči malo komplicirano za tak neki ficlek... mislim, ja obožavam raditi torte... volim raditi 55 krema, otapati na pari, raditi kupelji i ine p********e :) (sad više nemam toliko vremena uz njih dvojicu) ali bar onda dobijem the tortu :)
    I mene su nedavno opet oduševile borovnice... nisam ih jela 1000 godina i vratile su me u djetinjstvo kada me mama svako ljeto tovila s njima (onim sitnim šumskim...):)
    I super su ti fotkice :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda sam to samo ja zakomplicirala hehe, ali u biti stvarno nije. Skuhaš, naspeš, ohladiš x2 i gotovo :))
      Svaka ti čast, meni je smrt čim vidim recept sa 3 biskvita i 6 krema, a pogotovo kad ih je većina puna oraha, a njih volim grickati jedino same :D
      Ja ih nisam uopće htjela jest do prije par godina, a onda sam se navukla i uživam u njima dokle god ih ima. Hvala ti! :*

      Izbriši
  10. Ja ti draga moja nisam panacottu nikad ni jela ni radila :D Obzirom da sam jako loša kuharica u to se neću ni upuštati :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeeej, ipak nisam jedina!
      Nego.. ovdje stvarno nemaš što fulati, pa uči se, uči, trebat će ti :D

      Izbriši
  11. Ja nisam nešto posebno luda za njom samom, pa je u početku nisam htjela jesti ali dragi je voli, a kako je on većinom kod nas kuhar (i Talijan) Nedopustivo je da mi se nešto nesviđa što je njemu predobro pa je našao dobitnu kombinaciju, unutra ide kava za ukus a na nju preljev od čokolade :) i fotke su ti sve ljepše :* :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A vidiš, ja bez par šalica kave ne mogu zamisliti dan, ali u kolačima ju nikako ne mogu 'prožvakati' :D Ali hej, bitno da ste vi našli dobitnu kombinaciju :)
      Hvala ti, kad ovakve riječi dođu od žene čije fotke obožavam, onda sam u sedmom nebu :**

      Izbriši
  12. Mila, sad sam gladna a ručka još nema na vidiku :D
    Moram da priznam da sam ja tek zimus saznala za pannacottu kada je moj muž naručio u restoranu a pritom sam saznala odjednom da je obožava tako da možda iznenadim i njega i sebe ;) Verujem da bi mi se svidelo, sastojci obećavaju i ti si to tako lepo dočarala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma sram me bilo hihi.. Go, go Tijana! (i obavezno javi dojmove :)

      Izbriši
  13. Mislim da sam je mozda i pravila i instant verziji, ali mi nije nesto posebno...sada sam zaboravila, ali prijateljica mi je jednom pricala kako se pravi u restoranu...

    Ova tvoja mi super izgleda i fotografije su lijepe...ja nikad ne uspijem uslikati hranu kako spada.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno! :) Uh i ja sam se namučila dok sam sve namjestila i opalila 100 fotki, a na kraju sam jedva izabrala 3, 4 za ovaj post.. Ipak, drago mi je da se (izgleda) popravljam i vaši komentari i pohvale mi puno znače :)

      Izbriši
  14. Mmm... Volim panna cottu, a ova tvoja odlično izgleda. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovo izgleda fenomenalno!!! Ne znam zašto ja uopće idem čitati tvoj blog navečer??? Uvijek me asociraš na grijeh ;), a plaža tako blizu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Imam ja ideju za tebe, ubiti se u pannacotti a onda to potrošiti na noćnom kupanju! Ima li što bolje? :D

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Chocoholic Logic © 2014