utorak, 23. lipnja 2015.

Clafoutis s višnjama

utorak, 23. lipnja 2015.
I dok se radovi u kuhinji polako privode kraju (hip - hip - huraaaa!!!), danas sam vam odlučila pokazati nešto fino čim smo se počastili prije par dana, za rastanak od stare pećnice ;)

Clafoutis /klafuti/ je lagana ljetna poslastica francuskog podrijetla, točnije potječe iz provincije Limousin. Iako izgleda kao kolač, ne bih ga tako nazvala, više podsjeća na zapečenu kremu ili puding.
U originalu, pravi se s trešnjama, i to neočišćenima jer mu upravo koštice navodno daju posebnu aromu, ili u jesen sa šljivama. Kako su mi trešnje još preskupe, a šljiva nema, odlučila sam se za višnje iz maminog vrta. Inače su mi prekisele i nikad ih ne jedem same, ali volim kako besprijekorno surađuju s kolačima i kremama :)

* tad je još bilo ljeto.. why don't you come back, please,hurry! *

Ni ovaj recept se ne razlikuje puno od svih koje sam dosad podijelila s vama /klik/ - smiksate ga za par minuta, a zatim stavite u pećnicu na skoro sat vremena i za to vrijeme se zavalite u hlad i uživate u dobrom štivu i koktelčiću :)

Sastojci:
170 ml mlijeka
5 dag maslaca + malo za pleh
7 dag glatkog brašna
7 dag šećera u prahu
vanilin šećer
3 jaja
60 dag višanja


Priprema:

Upalite pećnicu na 180 C.

Premažite pleh maslacem i rasporedite višnje.

Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac.
U drugoj zdjeli promiješajte brašno, šećer i vanilin šećer. Dodajte jedno po jedno jaje polako miješajući prije svakog, a zatim dodajte i mlijeko te sve dobro izmiješajte. Smjesa će biti dosta rijetka, poput one za palačinke, ali neka vas to ne brine.
Prelijte ju preko višanja i stavite peći na cca 40 minuta.

Pečeni clafoutis pospite šećerom u prahu (po želji) i jedite mlak.


Kako vam se sviđa?

S kojim biste ga vi voćem najradije isprobali?



Mila




22 komentara:

  1. Mmmmmm... zašto ja ovo sada čitam?! Odmah mi je došla želja da idem nešto jesti... Probat' ću ga napraviti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sorry, tad sam ga imala vremena objaviti :D Super, javi dojmove!

      Izbriši
  2. Baš deluje fino :) Nema veze što nisu ni trešnje ni šljive, ono što je dobro kod takvih recepata je da može skoro bilo šta da se doda. I meni su višnje prekisele i uvek ih jedem na silu ali tako u kolačima baš daju neku posebnu notu, ukus bude nekako kiselkast i osvežavajući. Sigurna sam da je i ovo preukusno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I je fino i lagano, ma za ljeto dušu dalo! :) Nadam se da je kod tebe ljepše, ovdje je danas prava jesen..

      Izbriši
  3. Jednostavna priprma, izgleda ukusno, a sve sa višnjama volim :-D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo tako :)) Nemam ja živaca za držanje miksera pola sata i kojekakve biskvite i kore, pogotovo kad mi i mozak prokuha ljeti, zato sam uvijek u potrazi za ovako jednostavnim i finim desertima, bez kojih opet ne mogu zamisliti dan :)

      Izbriši
  4. auuuu, ovo je tako primamljivo i jednostavno! pisem recept odmah :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sorry što odgovaram sebi ali da se nadovezem na komentar: ispekla, slikala, podjelila na stranici, odličan je, radim ga i večeras :)

      Izbriši
    2. Taman sam ti htjela napisat ma kakva olovka i papir, pravac kuhinja haha i onda ugledam sliku na fejsu i ovaj komentar, pa da ti se zahvalim još jednom na sheranju, baš mi je drago! :))

      Izbriši
  5. E tvoji recepti su ko stvoreni za mene - sve je ful fino, a prejednostavno za napraviti! :) Ovo mi djeluje predobro i definitivno bi ga jela s višnjama jer ih obožavam :) I da, brate mili, trešnje su nenormalno skupe :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bome da, a u brdu su već sve pozobane, a susjedi su se opametili pa su ogradili voćnjake, sram ih bilo! :D Ali nije ni ovo loše uopće, čak mislim da je bolji u kombinaciji s višnjama.. uglavnom, moram isprobati i original pa ću se apdejtat :D

      Izbriši
  6. Osim jedne krasne (i preskupe) torte od tri vrste čokolade i jedne od jagoda i limuna koje su izuzetak te se stvarno isplati žrtvovati poslijepodne provedeno u kuhinji, moja je teorija da su među najboljima oni (često) najjednostavniji kolači!
    Ovo izgleda predobro i višnje/trešnje (hello, 25-30kn kg) mi čak idu bolje nego šljive... možda zato jer nisam toliko luda za šljivama! :)
    U svakom slučaju, pravim! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda misliš na čokoladnu fantaziju? Pravila sam ju jučer sestri za rođendan ;) I to su jedini dani u godini, rođendani i sl., kad ću napraviti tako nešto, inače nisam ljubitelj puno kora, filova i ostalih kerefeka, najdraže nam je svima a pogotovo ljeti kad napravim najobičniji biskvit i u njega ubacim višnje ili kakvo drugo voće i eventualno puding ili šlag. Najviše sam komplimenata dobila upravo za takve najjednostavnije kolače i puknu za čas, dok se ovi ostali samo vuku po fridžu danima i na kraju ga pola bacim jer se osuši.
      Ja sam opet luda za šljivama, onim ogromnim ljubičastim, samo ne znam koliko će mi se dati rezuckati ih :D

      Izbriši
  7. E da, jesi to pekla u onom velikom protvanu iz pečnice ili kojem? Koje su dimenzije otprilike... Da mi ne bude debelo :) ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E to sam zaboravila napisati, editirat ću, hvala ti! ;) U biti ide u okrugli, ali kako ga nemam ovdje, pekla sam u malom, otprilike 31 x 23 cm.
      Javi kako vam se svidio, a primam i slikice :)

      Izbriši
    2. Super... ti mali su mi najdrazi... hvala :* :)

      Izbriši
  8. Super izgleda, a vjerujem i da je bio vrlo ukusan. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je, jedva sam sačuvala ovaj jedan komadić za slikanje :))

      Izbriši
  9. Kradem ti ovaj recept i to podhitno:-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Samo daj, i ja sam ga ukrala! Ali pod uvjetom da javiš dojmove :D

      Izbriši
  10. Zvuči i deluje veoma jednostavno i ukusno. Pitam se kako bi izgledao sa pijanim višnjama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako je ukusno i brzo gotovo, bar ovo mućkanje sastojaka, a i pečenje se nekako preživi. Hmm nisam ih baš ljubitelj pa nisam probavala, ali ako ti budeš svakako javi dojmove. Možda se onda i ja okuražim ;)

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Chocoholic Logic © 2014