utorak, 14. srpnja 2015.

DIY Wellness za stopala

utorak, 14. srpnja 2015.
Jednostavan eksperiment, guglanje, po broju klikova pokazuje da je stopalo potpuno zapostavljen dio tijela. Internetski korisnici o koljenu postavljaju već i subspecijalistička pitanja, a o stopalu - ništa. Tu i tamo nešto sitno, osim kad je tema - "modno" stopalo.
mr. sc. Ernest Irha (izvor)

I stvarno, koliko pažnje općenito posvećujete stopalima tijekom cijele godine? Vjerojatno jako malo, kao i ja, jer ionako se ne vide. A to što su ona ustvari naš temelj i nose čitav teret našeg tijela, nikom ništa.. Da ne spominjem kako ustvari tretiranjem stopala indirektno tretiramo cijelo tijelo, jer na svakom se nalaze refleksne zone koje predstavljaju sustave organa u malom.
Stopala su vrlo često tako nepravedno zapostavljena, bar do ljeta kad se iz čizama prebacimo u japanke, a onda se čudimo zašto su nam pete tako grube i ispucane i muku mučimo da ih uljepšamo jer napokon je red da i ona ugledaju svjetlo dana.
Dosad nisam imala ozbiljnijih problema radi kojih bih hrlila pedikeru (i nadam se da ni neću) i najviše se volim opustiti i odvojiti više vremena samo za njegu i hidrataciju stopala i uređivanje noktiju u udobnosti svog doma.



Moj kućni wellness za stopala kojeg obično radim navečer sastoji se od 3 koraka, a glavna zvijezda je krupna morska sol koja je prebogata različitim sastojcima - sadrži 80ak različitih minerala, karbonata, sulfata, kalcij, kalij, brom, natrij, magnezij, jod, željezo.. pa nije ni čudo da je čest sastojak brojnih prezaparata za njegu i uljepšavanje kože lica i tijela, liječenje alergija, mršavljenje.. Zbog svojih sastojaka potiče metabolizam i izlučivanje štetnih tvari i viška vode iz veznog tkiva pa koža postaje čvršća, mekša i zdravija.
Nije se ni prekrasna Kleopatra bez razloga redovito kupala u Mrtvom moru, koje je posebno bogato solima (sadrži čak 23% soli, za razliku od ostalih mora čiji je salinitet svega 3%) i magnezijem (u 1 litri ga ima čak 40 g).


Obično započinjem s pilingom kako bih se riješila odumrlih stanica kože i pripremila ju za kupku i bolje upijanje eteričnih ulja, a zatim i kreme/balzama. 
Možete ga naravno kupiti i gotovog, ali meni je draže smućkati ga od malo krupne morske soli i žličice maslinovog ulja, a ponekad u smjesu dodam i malo smeđeg šećera te s njom nekoliko minuta dobro istrljam cijela stopala, a zatim isperem toplom vodom.
Odumrle stanice kože možete po potrebi odstraniti i strugalicom za pete, ali ja srećom nemam (više) potrebe za tim.
Ako imate pukotine i/ili nekakve ranice na stopalima, ovaj korak preskočite sve dok vam ne zacijele.

Ove godine su me razveselile čak 2 razglednice :) Ljudi, pustite telefone na miru i šaljite razglednice, to je prekrasno!


Sljedeći korak je fina i opuštajuća kupka za stopala.

Sve što vam je potrebno je lavor s toplom vodom (preporuča se temperatura od oko 37 stupnjeva pa možete i izmjeriti ako imate s čim), šaka morske soli i eterično ulje po želji.
Ja najčešće koristim ulje lavande jer je antibakterijsko i jer obožavam taj miris :)
Možete koristiti i ulja metvice i eukaliptusa (za rashlađivanje), čajevca (antibakterijsko) ili limunske trave (protiv znojenja).


Uronite noge u vodu i ostavite ih tako 15-20 minuta. Obično mi se dogodi da se za to vrijeme ne mogu odvojiti od knjige (knjiški moljci, obavezno škicnite i moj zadnji post!) ili se zapiljim u neku seriju ili film, a stopala se brćkaju i uživaju.


Nakon kupke obavezno temeljito posušite stopala ručnikom, posebno između prstiju, jer gljivice se raspamete od sreće na sami spomen vlage i odmah organiziraju tulum razmnožavanja.

Na kraju stopala treba hidratizirati kremom ili balzamom. Ponekad za hidrataciju koristim običnu plavu Niveu, nevenovu mast ili shea maslac, a prije nekog vremena otkrila sam nešto što vam od srca mogu preporučiti, Afrodita SOS balzam za tvrdu i ispucanu kožu.


Sadrži 25% uree koja osigurava odlično vlaženje i regulira debljinu tvrdog, rožnatog sloja kože. Pomoću karite maslaca, kokosovog i suncokretovog ulja, duboko hrani kožu te osigurava njezino brzo omekšavanje i poboljšanje stanja.


Balzam nanosim u debljem sloju na najpogođenija područja te masiram stopala prvo kružnim pokretima prstima, a onda pritiskajući ih šakom po cijeloj dužini, a ne smijemo zaboraviti niti prste.

Tekstura mu je dosta bogata i 'teška' tako da nemojte očekivati brzo upijanje jer mu ipak treba nekoliko minuta za to (ali ne ostavlja mrlje na odjeći), ipak ima puno teži zadatak od recimo krema za ruke od kojih očekujemo brzo upijanje. Opraštam mu i to jer je jako hranjiv, lagano hladi stopala i čini kožu mekšom, plus imam osjećaj i zaštićenijom. Miris me podsjeća na mentu, ali brzo nestaje nakon nanošenja.
Sviđa mi se što se može koristiti i na ostalim dijelovima tijela zahvaćenim tvrdom kožom (laktovi, koljena).
Ukratko, sigurno ću ga opet kupiti kad potrošim ovu tubicu od 50 ml, što mislim da neće biti tako skoro baš radi te njegove guste, bogate teksture i mislim da je itekako isplativ (16,90 kn, dm).


Nakon svega, ako nije baš pakleno vruće, obujem pamučne čarape tzv. spavaćice i ujutro se budim s glatkim i njegovanim stopalima :)

Inače, zadnjih dana sam počela malo više proučavati refleksologiju i doznala da je nastala tako što je neki vrač slučajno masirao svoja stopala baš kad je imao jaku zubobolju. Bol je navodno prestala, a vrač je odlučio iskoristiti svoje slučajno otkriće. Ako vas zanima više, mogu vam preporučiti odličan članak: Refleksologija: za bol, opuštanje, snagu.. /klik/.


Četvrti korak bi bio uređivanje i lakiranje noktiju, no mislim da o tome nema potrebe pisati jer svi to radimo na manje - više isti način.

I za kraj - brinite se o svojim stopalima!
  • Pokušajte unositi što više vitamina A, koji je jako bitan za cjelokupno zdravlje kože. Odličan izbor su mrkva, kelj, špinat, batat, bundeva..
  • Pijte što je moguće više vode.
  • Nokte režite ravno, kako ne bi došlo do urastanja.

Nadam se da vam je ovaj post bio zanimljiv i koristan, a voljela bih kad biste sa mnom u komentarima podijelili i svoje favorite i savjete za zdrava i lijepa stopala.


Mila

Broj komentara: 25:

  1. odavno nisam radila piling nogu i hvala ti što si me podsjetila, baš će mi dobro doći...baš sam po ovom toplinskom udaru imale nekog posla u gradu (naravno) pa su mi se jadne nogice baš napatile, ima po njima i plikova i žuljeva i svega...došla sam do zaključka da se to po jako visokim temperaturama i ne može izbjeći bez obzira na izbor obuće jer se noga u podne na suncu sigurno znoji, čak i onima kojima se inače ne znoje baš noge....kupka i piling za noge sigurno dobro dođe, a i pročitati knjigu je za mene odmor.

    Ja mogu preporučiti masažu stopala koju prakticiram i na sebi i na mužu...njemu ne dam da me masira jer je stvarno antitalent za masažu svake vrste, ali što ćeš nitko nije savršen:) Možda se predomislim i dam mu ovu sliku s uputama:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na ovih +30ikusur nema toga što može spriječiti znojenje, eventualno možemo uzeti neki sprej za rashlađivanje i požuriti kući ili negdje pod klimu ;)
      Haha i moj je nježan kao traktor..

      Izbriši
    2. možda da ih upišemo na neki tečaj? ha ha

      Izbriši
  2. I sama sam radila ovakve pilinge i opuštajuće kupke i pokazali su se učinkovitima. :) Ovu kremu nisam isprobala, ali čini se odličnom. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O da, baš gode i tako se fino opustim uz dobro štivo pred spavanje :)
      Kremica ima sve moje preporuke :)

      Izbriši
  3. Odličan mi je ovaj post, uživala sam čitajući :D Obožavam kupke za stopala, ali ih rijetko radim i sad si mi baš dala dobru ideju što bih mogla danas napraviti :) na kremicu ću baciti oko sljedeći put u dućanu, ali mislim da prvo isprobavam Baleinu s ureom :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Rokovi su gotovi? Drago mi je da sam ti dala ideju, jer ova vrućina nije za nikakve izlete po vani, osim ako nisi već odlepršala na jug :D
      Vagala sam između Baleine i ove, ali ova mi se više svidjela, iako sve Baleine stvari su mi dosad bile odlične, a obožavam i njihove cijene :D

      Izbriši
  4. Ja sam totalna picajzla po pitanju svega pa tako i brige o tijelu, tako da mi i stopala čak ni preko zime nisu zapostavljena (dok sam, zamisli, jedino lijena po pitanju kose koju nikako i nikad ne mogu sakriti haha) i uvijek se volim isto kao i ti sama sređivati (farbanje kose, depilacija i sve živo što spada u tu kategoriju) jer koliko god skoro svi oko mene uživaju u tim tretmanima, ja naprosto ne želim da me itko nepotreban dira/gleda/sređuje, ne osjećam se ugodno u tim situacijama :)
    Ali jako mi se svidio post i potpisujem za lavandu, to mi je jedan od valjda najdražih mirisa ikad i opušta me kao ništa :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da si jedna od rijetkih, ali u svakom slučaju pohvalno :) Ne izmišljaj, što fali tvojoj kosi? Ma svaka čast svima, ne podcjenjujem nikoga, ali sve što mogu sama napraviti kod kuće i napravim, svaki put jedva preživim prčkanje po kosi i stalno se vrpoljim i jedva čekam izaći iz salona. A gdje je što drugo haha.. Baš sam tipično žensko, jel'da :D

      Izbriši
    2. Haha e ja i moja kosa ratujemo još od srednjoškolskih dana, nikako na zelenu granu i ja nikad nisam zadovoljna s njom :) Ja najviše mrzim kad mi peru kosu kod frizera i onda krenu kao masirati tjeme (u čemu valjda svi oko mene uživaju) što je meni totalno mučenje, a uvijek mi je bed tražiti da mi to preskoče jer sam, eto mekušac pa onda trpim i vrpoljim se dok mi konačno ne stave ručnik na glavu, uf koje olakšanje :D

      Izbriši
  5. Ja sam baš guštala u ovom tvom "malom" ritualu! Iako se uvijek kunem da ću otići pedikeru, rijetko to i učinim. Očito sam isto više "kućni tip", lavor, ja i ajmo! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe a dobro, srednji.. ali vrijedi svake minutice ;) Nadam se da si se izguštala i ti u svom lavoru :D
      Ja bih trebala uskoro radi kurjih očiju (sve najgore sam iz obitelji pokupila, #baksuz).. sad preko ljeta je puno lakše, ali zima i tijesna obuća me ubijaju.

      Izbriši
  6. Joj,koliko sam ja članaka napisala na temu stopala u marketinške svrhe :D Nije da se hvalim nego imam traume i tikove već od ove teme :) Ali da, treba ponoviti gradivo i definitivno posvetiti pažnju na njih čak i tijekom hladnijih mjeseci. Jedino što ja ne činim po zimi za stopala jest da ne lakiram nokte... da se kakti nokti "odmore" :)
    Također volim cijelo tijelo njegovati sama jer nisam neki tip koji voli da drugi čačkaju po meni... kod frizera me naime čak izluđuje i pranje kose... baš patim! :P
    Ova kremica od Afrodite je divna i sama je jako volim iako meni djeluje i bilo koje extra hidratantno mlijeko ili ulje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvo ti stvaram traume s onim sladoledima, sad još i ovo.. evo obećavam, neću više :treptrep: :D
      Drago mi je da nisam jedina koja ne voli to pranje kose i masiranje.. ja se moram psihički pripremiti prije nego što idem haha.. Sreća idem kod iste frizerke već dugo pa već zna da mora požuriti i ne stavljati mi stotinu onih bicaboca jer laganini dobijem živčani slom.. :D Inače sam jako osjetljiva na kosu i ne volim da me itko dira po njoj.
      Ja sam ju uzela baš onako za usporedbu s Niveom i drugim kremicama koje koristim i obožavam kako su mi mekana stopala poslije nje :)

      Izbriši
  7. ovo ti je super ! i kao što si sama napisala, da premalo dajemo pažnju stopalama. mislim, da ču ovo probat još ovaj tjedan :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je, uvijek nekako najviše pažnje ode na lice, kosu, a njih više onako usput..
      Nadam se da si uživala! :)

      Izbriši
  8. Joooooj, lavandica! :)) Mogla bih smućkati kupku što prije, da lakše preživim povratak s ljetovanja....i zadržim stopala u sadašnjem stanju. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lavanda u <3 :) Susjedi su prošle godine donijeli par pelcera (jel se kaže pelceri i za lavandu?:))) i bome su izrasli veeeeliki grmovi, jel trebam spominjati da sam stalno kod njih? :D

      Izbriši
    2. Aaaaa, ubijaš me. :D :ljubomorko:

      Izbriši
  9. Ja ne podnosim neuredna stopala pa ih mazim i pazim tokom cele godine mada leti još više. Moja procedura je skoro ista, morska so i lavanda su obavezni, s tim što ja dodam i bademovo ulje. Što se kremica tiče, probala sam svašta nešto ali ono što mi ubedljivo najbolje vrši posao je ona klasična Nivea krema ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja volim da su uredna i lijepa cijele godine, ali ipak ne dotjerujem ih toliko i ne lakiram nokte kao preko ljeta ;) Danas sam baš gledala neki prilog na tv-u o bademovom ulju i koliko ga hvale da je zdravo i odlično za ispucale usne i kosu, morat ću si ga uzeti što prije.

      Izbriši
  10. Dok sam čitala post došlo mi je da to sve napravim, ali ja sam zbilja lječina kad su stopala u pitanju, perem ih, odrežem nokte i nalakiram ih i to je to, zbilja mi se ne da. Ali mogla bih ovaj piling s krupnom soli napravit to mi vjerojatno ne bi previše naporno bilo hahah :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači, da još malo poradim na motivaciji? :D
      Ma jooj, pustiš si dobar film i polako redom, uživancija živa! Ionako ne smiješ izlaziti bar do 17 h pa.. carpe diem! :))

      Izbriši
  11. Ja također stavljam ulje od lavande mada mi je sol najvažnija jer opušta mišiće. Nakon kupke mažem neke kreme za lice koje mi ne valjaju a kad potrošim onda kupujem neku za stopala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svi smo zaljubljeni u lavandu :) Super si im našla zadaću, bilo bi šteta baciti ih neiskorištene.

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Chocoholic Logic © 2014